måndag 8 februari 2010

Bioshock del I

Vad: Bioshock (FPS för PC)
Släpptes: Augusti 2007
Betyg: 4(+)

Datorspel är något jag hållit på med sedan C-64 var bland det häftigaste man kunde äga i datorväg och bland alla de olika genrer som finns är det RPG, FPS och RTS som jag ständigt återvänder till (för den icke invigde står RPG för Role Playing Game, FPS står för First Person Shooter och RTS betyder Real Time Strategy men inkluderar även RTT, Real Time Tactic). FPS är, om någon nu trodde det, inte en ny genre utan har funnits sedan början av 70-talet men det första FPS-spel som verkligen definierade genren var Wolfenstein 3D men det utan tvekan viktigaste spelet var Doom som släpptes 1993. Det andra mest inflytelserika spelet var Half Life som kom 1998 men även Half Life 2 från 2004 var en viktig milstolpe. Ytterligare ett spel som förtjänar att nämnas är Rainbow Six från 1998 som måhända inte var det första men utan tvekan det viktigaste spelet i sub-genren Tactical Shooters som grundades 1993 med Seal Team. FPS-genren har sedan dess utvecklats åt många olika håll inklusive Tactical Shooters (Battlefield), Adventure Shooters (Deus Ex) och Horror Shooters (Doom 3) medan den klassiska typen av FPS som karaktäriseras av en ensam hjälte som med hjälp av en mängd olika vapen måste besegra horder av monster mer eller mindre försvann även om titlar som Serious Sam fortsätter.

Bioshock från 2007 som ligger någonstans mellan RPG-Shooter och Horror Shooter kom att revolutionera genren på det emotionella planet istället för på det tekniska i det att spelet engagerar spelaren på ett sätt som inga spel tidigare gjort inte minst med moraliska val men även med sin oerhörda noir-känsla och dystropiska miljö. Bioshock utspelar sig på 60-talet i undervattenstaden Rapture som grundats av Andrew Ryan i ett försök att skapa en utopi där politiskt och religiöst förtryck inte skall finnas och där laissez-faire ekonomi råder. Vid spelets början är man ombord på ett flygplan som störtar någonstans i Atlanten och som ende överlevande räddar sig spelets protagonist Jack upp på en fyr som visar sig vara vägen ner till Rapture. Väl nere i Rapture blir det snart uppenbart att något katastrofalt har inträffat och Jacks mardröm har bara börjat när han nu slungas in i en värld av vansinne, psykotiska monster, fällor och något obeskrivligt som tycks röra sig i skuggorna av hans medvetande.

I Rapture upptäcks en typ av nakensnäcka som producerar ADAM, en substans som innehåller stamceller som kan användas för att skriva om en människas genetiska kod och förändra denne. Upptäckaren, dr. Tenenbaum, inser att ADAM kan massproduceras genom att operera in denna typ av nakensnäcka i magen på små flickor som hämtas från hennes kompanjon Jack Fontaines barnhem och de så kallade gene tonics blir en succé utan dess like, företaget går så bra att det hotar Ryans maktposition som svarar genom att tvärt bryta mot sina egna principer och försöker sig på en hostile takeover vilket i sin tur leder till att produktionen bryter samman och en brist på ADAM resulterar. Vad ingen visste var att ADAM är starkt beroendeframkallande och abstinensen gör människor psykotiska Splicers och hela Rapture bryter samman i kaos. Little Sisters, som de flickor som producerat ADAM kallas, modifieras till att samla ADAM från de döda och lagra det i sig själva vilket gör dem till åtråvärda villebråd för stadens Splicers varpå Big Daddies, män som modifieras genetiskt och förseglas i tungdykardräkter, konstrueras för att skydda Little Sisters.

1 kommentar:

  1. Du får gärna börja recensera bloggar. Det tror jag skulle locka läsare, framför allt andra bloggare.
    Varför inte börja med att recensera min blogg? Skriv vad du vill om skiten!
    Mvh
    Gammal Hårdrockare.

    SvaraRadera