Vad: T.G.I Friday's
Var: Lilla Torg, Malmö
När: Fredag lunch
Betyg: 2 (-)
Låt mig börja med att poängtera en sak som gäller alla restaurangbesök: Maten är bara halva upplevelsen och knappt det. Atmosfären bidrar men det är framförallt servicen som utgör en stor del av det sammanfattade intrycket när en måltid intages och servicen på T.G.I Friday’s är som på så många andra ställen runt om i Sverige: någonstans mellan dålig och sämst. Halvtaskig mat kan vägas upp av bra service men det spelar ingen roll hur bra maten är om servicen är dålig. Att bli ignorerad, bortglömd, få vänta orimligt länge eller blir snorkigt bemött av en finnig nittonåring som inte kan uttala ”Grand Cru” ordentligt gör Er recensent på dåligt humör och tvärsänker eventuellt höga betyg. Jag inbillar mig inte att det är speciellt lätt att arbeta som kypare, man skall vara uppmärksam, ha bra överblick, ordningssinne och ett bra minne för detaljer och dessutom kunna hantera folk vilket är varför man troligen inte skall timanställa en hel gymnasieklass och hoppas på det bästa vilket verkar vara idén hos T.G.I Friday’s Malmörestaurang. Men jag går händelserna i förväg.
Vi, mitt bordssällskap och jag, anlände strax innan kl.13 i den smått överdimensionerade restaurangen vars arkitekt eller i varje fall tillförordnade inredningsdesigner troligen ansåg att entréer är för mesar varför det får plats ungefär tre och en halv gäst innanför dörrarna, övriga får vänta utanför vilket är sådär kul när det blåser novemberstorm kryddat med grovbetong och armeringsjärn. Väl inne fick vi ett ögonblick att insupa den genuina miljön av träpaneler, läderfåtöljer, Tiffanylampor, mässing och polkagrisrandiga kypare innan vi blev anvisade ett bord av kypare #1 som sedan fullständigt glömde bort vår existens. Lunchmenyn var ungefär det som kunde väntas: hamburgare, revbensspjäll, grillade kycklingmackor och en ensam sallad för att ge ett sken av att även vända sig till de hysteriskt nyttiga vilket är direkt löjeväckande eftersom det är lika troligt att den salladsintresserade skulle besöka McDonalds som att gå hit men ändå plus i kanten för försöket. Efter att ha studerat menyn ingående och ägnat en kort stund åt småprat började man så undra var alla kypare tagit vägen. Inte för att det verkade vara någon brist på personal men alla sprang de runt och såg oerhört upptagna ut och ägnade inte minsta blick åt vårt håll, hade man varit fräck nog att påkalla uppmärksamhet misstänker jag att man fått en genomträngande blick till svar samt förklarat att ”det här är inte mitt bord” levererat med myndig stämma. Först efter en god stund dök det upp en ung kvinna (kypare #2) som helt glömt sin polkagrisuniform och istället hade en bred rem om halsen med nycklar, passerkort och personsökare (ok, det där sista var en gissning från min sida) som skramlade runt och signalerade att hon var en mycket viktig och upptagen person, troligen någon sorts assisterande skiftchef som fått hoppa in när ordinarie blivit sjuk eller bara var för bakfull för att orka jobba.
Hur som helst tog hon upp vår beställning, serverade vår dryck, försvann och sågs aldrig mer. Ytterligare en lång stund passerade innan kypare #3 serverade vår mat vilket var det sista vi såg av honom och vi kunde hugga in på våra hamburgare. Som jag skrev innan är maten inte hela upplevelsen men det är en stor del av den och maten på T.G.I Friday’s är inte mer än glorifierad snabbmat till överpris och tredubbel väntetid vilket är en annan sak som är verkligen usel med stället. Pommes fritesen var säkerligen friterad på plats men inköpt från Svensk Snabbmat eller någon annan grossist, inte tillverkad av på plats från grunden med skalad potatis som blir skuren i grova bitar, friterad och lätt saltad som man vill få den tillagad på en restaurang som i alla fall borde försöka särskilja sig från resten av burgarhaken. Hamburgarens enda plus var att salladen (lök och tomat inräknat) var fräsch och gav ett intryck av att ha köps samma dag, sköljts och skurits upp bara någon timme innan precis som man vill ha det. Brödet var det inget större fel på, jag är ett stort fan av sesamfrön på vilket dessa bröd saknade men det är smällar man får ta, men det var definitivt Pågens eller något annat industriellt bageri som stått för tillverkningen, inte köket. Kanske inte något att hetsa upp sig över men inte något plus i kanten heller. Köttet var avskyvärt rätt igenom, formpressad köttfärs som djupfrysts och sedan stekts upp, tunt och eländigt och det är kanske kärnan i problemet med T.G.I Friday’s: man har satsat på att skapa ett genuint intryck men det är bara en svag patina. När jag går ut på restaurang för att äta hamburgare vill jag ha något annat än McDonaldsskräp, jag vill ha hamburgare som gjorts på plats av köttfärs, lök, mjöl och ägg och som sedan grillats, inte Svensk Snabbmat och tio minuter i stekpannan. Det är därför jag betalar hundra kronor mer, inte för att det är kul eller för att bli tvungen att stå ut med snorkiga skiftchefer.
För att verkligen cementera betyget tog det såklart en bra stund innan någon förbipasserande kypare ansåg sig ha tillräckligt mycket tid för att komma med notan. När jag inte trodde upplevelsen kunde bli sämre inträffade ytterligare något som får mig att misstänka att det lokala franchisets anställningsprocess vad gäller kyparna gått ut på att helt enkelt plocka in nyss uppsagda kassörskor från det lokala Lidl som nyss gått botten upp: kypare #4 som tar upp betalningen tar helt sonika med sig mitt ID-kort till kassaapparaten för att fylla i personnummer på kvittot. Jag är fortfarande lite förvånad att jag fick tillbaka både det och mitt kreditkort men det gäller väl att hålla koll på räkningarna de kommande månaderna.
Sammanfattning:
Ett vulgäramerikanskt ställe som troligen kommer att gå i konkurs fortare än serveringspersonalen lär sig stava till ”kollektivavtal”. Dyrt, dålig service och mat som inte nämnvärt skiljer sig från McDonalds är inte rätt recept när man placerar en restaurang stor som en halv fotbollsplan på Lilla Torg och fyller den med tjattrande mandriller som är mer intresserade av att öva på sina viktiga miner än av gästerna.
Ojojoj dit vågar jag aldrig föreslå att vi ska gå igen.
SvaraRaderaåh, hoppas jag hinner med ett besök där innan det slår igen :-) Trashig amerikansk mat...mmmm!
SvaraRaderanär ska du recensera Viggo's egentligen? Jag kan följa med som munskänk... :P
SvaraRaderaÄsch, vad hade du trott? Ett ställe vars lunchmeny påminner om den lokala grillens utbud kan väl aldrig vara nån höjdare? Låter som de kör samma grej som Jensens Böfhus, vilket du säkert redan känner till och då är frågan varför du får för dig att gå dit över huvud taget.
SvaraRaderaSka bli intressant att läsa en sågning av en riktig resturang nån gång. Att T.G.I´s skulle få dåligt betyg kan ses som relativt uppenbart.