fredag 18 december 2009

Phil&Ted Sport del II

(fortsättning från förra inlägget)

Liggmodulen är ganska bra även om den, precis som den undre sitsen när man sedermera byter, blockerar varukorgen. Den består i ett fack i vilken man sätter in en insats i vilken barnet ligger. Insatsen är som en korg med två stora och greppvänliga handtag samt ett överdrag som stängs med två blixtlås. Barnet har inte så mycket plats i sidled vilket gör att det inte skumpar runt och överdraget skyddar väl mot elementen. Möjligen kan det vara lite bestyr med att plocka ut insatsen men det får man räkna med. Det största problemet är insatsens längd; den är lite väl kort för att, som det står i instruktionsboken, rymma ett sexmånaders barn. Däremot kan man ganska enkelt bädda direkt i facket om man har en lämplig madrass till hands.


Spännena är det betydligt sämre med. I sittläge kan barnen spännas fast med vad som ser ut som en fallskärmssele; till ett mittstycke som kan spännas fast i vagnen med ett kardborrband kopplar man sedan fyra remmar med vars ett minimalt plastspänne som av någon anledning är stenhårda. Remmarna kopplas oberoende av varandra så för att helt spänna fast eller spänna loss barnet måste man använda alla fyra spännen istället för att som de flesta andra tillverkare, låta remmarna på varje sida sitta i varandra och sedan enkelt spänna dessa i ett mittstycke som e.g. Quinny. Alla remmar kan dessutom justeras individuellt så centrering av mittstycket är en historia för sig och en tragisk sådan för remmarna är otroligt och onödigt sega att spänna och kärvar ordentligt.

Extrasitsen är nästan i en klass för sig vad gäller korkad design. Själva extrasitsen är egentligen bara ett ryggstöd som kan monteras på två olika ställen och bildar en sits med hjälp av vagnen. Extrasitsen har två lägen: Sittande och sittande och kan justeras med dragkedja på var sida. Nej, det är inte ett skrivfel, sitsen har verkligen bara två lägen och de är i sittande position båda två. Visst, det ena läget är något mer tillbakalutat men barnet sitter fortfarande, det är inte tal om att ligga. Den övre sitsen har samma problem; det finns två sittande lägen men inget liggande. Den enda gången barnet faktiskt kan ligga i vagnen (förutom i insatsen) är om man har ett barn i den över sitsen och fäller det helt bakåt.

Och det obefintliga liggläget är ändå inte det värsta med extrasitsen, nejdå, tro inte att designern tänkte lämna den oförstörd. Som sagt är sitsen egentligen bara ett ryggstöd och istället för att överkomplicera lösningen som annars utmärker konstruktionen gjorde man här ungefär som Microsoft gjorde när Xbox 360 skulle designas invändigt; man körde på en enklast lösningen och struntade i kunden. Ryggstödet består av ett U-format stålrör på vilket klädseln hänger och ändarna fästs i chassit. Missat den uppenbara designmissen? OK, kanske inte så lätt att se det framför sig. Bågen som går över barnets huvud sitter alldeles för nära och om sitsen fälls till halvsittande kommer barnet ideligen att slå huvudet mot denna. I det sittande läget går ryggstödet över bågen men när det fälls bakåt kommer den helt och hållet ivägen. Den enda fungerande lösningen när barnet blivit 8-10 månader är att aldrig fälla sitsen. Hur tänkte man här? Hur?! ”Barn blir nog inte så långa, strunt samman, nu tar vi kaffe”? Klåpare!

Det finns en mängd andra fel och missar i designen men jag nöjer mig dessa och en sista irriterande detalj, fotstödet framtill. Barn, som vi alla vet, gillar att leka i lera och trampa runt i sand och grus och när ungen sedan klättrar upp i vagnen igen rasar all grus och sand och lera och smuts och elände ner på fotstödet som av någon mystisk anledning är formad lite som en ficka som samlar upp allt detta och spar det för framtida bruk. Är det inga excesser så märker man det inte när vagnen är i bruk men när man sedan skall packa in vagnen i bagageluckan så säger det ”raaaaas” och flera veckors ackumulerad smuts rasar ut i den annars så välstädade bilen men en mindre hjärtattack som följd. Hade det, undrar Er recensent, varit så ***** svårt att sy in ett avlopp i botten av fotstödet?

Sammanfattning: Det är en bra idé och för lägenhetsboende är det till och med ett attraktivt alternativ till överdimensionerade monstervagnar men mängden konstruktionsmissar och märkliga lösningar gör att man snabbt tröttnar och ser sig om efter en lämplig vodoodoktor som kan förbanna herrarna Phil&Ted och kanske hindra dem från att släppa fler idiotier på marknaden. Ett lämpligare namn på vagnen hade varit Phil&Ted Pinto.

2 kommentarer:

  1. Mycket informationsnyttigt. Jag saknar dock bilder på vagnen! I julklapp skulle jag önska en recension av den här: http://www.imdb.com/title/tt0286716/

    SvaraRadera